Foredrag og vandringer

Et foredrag - eller en vandring?


Ønsker du eller ditt firma et foredrag eller en vandring?

Under finner du de foredragene og vandringene jeg kan tilby. Finner du noe som kunne være spennende, kontakt meg gjerne på mail: torillstokkan@gmail.com

Tante Karen - Kvinnen bak Edvard Munch

Foredrag om denne vanlige, men høyst uvanlige kvinnen fra Fredrikstad, Karen Bjølstad (1839-1931). Kvinnen som stod bak, støttet, inspirerte og løftet frem en av verdens største kunstnere, nemlig Edvard Munch.


Jeg har skrevet boken Tante Karen - Kvinnen bak Edvard Munch. Den kom ut i 2013 som en av bøkene under Edvard Munchs 150 års jubileum. Boken er dessverre utsolgt, men foredraget holder jeg gjerne. Et stort billedmateriale følger med. 
Hvem var Edvard Munchs mor?


Et innblikk i Edvard Munchs mor, Laura Catharina Munchs liv.


En kvinne som i ung alder giftet seg med Christian Munch, bar frem 5 barn og døde bare 31 år gammel. Edvard var bare 5 år gammel da han mistet sin mor, men hennes liv og død inspirerte Edvard Munch i all hans tid og hans virke som kunstner.                                

En pram og en gulltann


Andrea Larsen Bjølstad var ikke bare den verdenskjente maleren Edvard Munchs bestefar. Han var også fraktemann, jakteskipper og en stor foretningsmann. Han eide flere seilskuter - og ikke minst - han fikk gjennom to ekteskap  hele 21 barn. 


Hvem var han? Hvor kom han fra? Hvem giftet han seg med? Og hva ble det av alle barna hans?  Og hvordan bygget han opp sitt llile imperium i Forstaden i Fredrikstad?


Et stort billedmateriale gjør historien rundt denne mannen ganske unik. 


Munch-vandring i Fredrikstad


Man kan stille seg spørsmålet om hva Edvard Munch har med Fredrikstad å gjøre? Svarene er faktisk ganske mange!


Hele hans mors slekt kom fra Fredrikstad. Hans mor og hans "tante Karen" er begge født i et staselig trehus i Storgaten midt i Fredrikstad. 


Hans bestefar, som ble født på "Aasgaardstranden på Kragerøen" var en markant jakteskipper og foretningsmann i Forstaden i Fredrikstad.


Edvard Munchs mor og far giftet seg i Glemmen kirke.


Og - hans fars slekt, selveste Munch-slekten - var jammen innom byen den også!


Historiene rundt familien, bryllupet i Glemmen kirke, en sjøorm, en gulltann og Edvards og hans søskens besøk hos sin bestefar, den får du mens vi vandrer bryggelangs i den vakre byen vår. 


Vandringene kan tas i større og mindre grupper. 

Ta direkte kontakt med meg på mail: torillstokkan@gmail.com - eller ta kontakt med  Visit Fredikstad & Hvaler for større grupper (max 30)


Eventyrlige Østfold


I 2010 begikk jeg boken "Eventyrlige Østfold". Vårt fylke har et enormt stort skjult skriftlig materiale av eventyr, myter, mystikk visdom, magi og om naturmedisinens fortryllende virkninger. 

Jeg forteller gjerne! 

Karen Bjølstad 

Laura Catharina Munch med sønnen,

Edvard Munch på fanget.

Andreas Larsen Bjølstad